logo

De nadelen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn in opkomst: steeds meer woningen zijn voorzien van zonnepanelen op het dak om op deze manier groene energie op te wekken. Het is bekend dat de aanschaf van zonnepanelen duur is, maar het is ook bekend hoeveel het je uiteindelijk op kan leveren. Binnen een aantal jaren kun je volledig gratis stroom gebruiken, dat je zelf opwekt. Je kunt zo’n 25 tot 30 jaar doen met zonnepanelen, en dankzij deze lange levensduur kun je tot wel tienduizenden euro’s besparen. Maar er zijn ook nadelen aan zonnepanelen. Er zijn onderdelen die kapot kunnen gaan, en daarnaast zijn er ook nog wat andere factoren die een negatieve invloed kunnen hebben op panelen.

Een kapotte omvormer

Een van de onderdelen die kapot kan gaan is de omvormer. De omvormer is een belangrijk onderdeel van de installatie: de omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom dat wordt opgevangen door de zonnepanelen wordt omgezet naar wisselstroom. De wisselstroom komt via bekabeling bij de meterkast, waar je huishoudelijke apparaten gebruik van gaan maken. Een omvormer heeft, afhankelijk van de omstandigheden waarop ze zijn geplaatst, een levensduur van 7 tot 10 jaar. Wanneer een omvormer defect is, moet deze zo snel mogelijk vervangen worden. Wanneer je dit niet snel genoeg doet, kan dit inkomstenverlies betekenen.

Ook als er één zonnepaneel defect is, heeft dit invloed op de rest van de panelen. Dit heeft een negatieve invloed op het rendement en kan ook een reactie bij de andere panelen veroorzaken. Om zo min mogelijk negatieve gevolgen te merken van een defecte omvormer of zonnepaneel is het van belang dat dit zo snel mogelijk wordt opgelost.

Invloed van het weer

Ook allerlei weersomstandigheden kunnen een invloed hebben op de werking van de zonnepanelen. Bij veel warmte kan dit zorgen voor rendementsverlies, omdat de panelen dan te warm worden. Maar als het hagelt of stormt kan er schade worden veroorzaakt aan het oppervlak van de zonnepanelen. Panelen kunnen losgerukt worden, en het kost veel geld om dit te herstellen.

Stof

Een andere vervelende bijkomstigheid van zonnepanelen is de aanwezigheid van fijn stof. Fijn stof kan het oppervlak van de zonnepanelen bedekken en daardoor het rendement verlagen. Toch zijn de panelen als het goed is in de juiste helling gezet, zodat regen vuil en fijn stof weg kan spoelen. Wanneer er een lange periode van droogte is, is het aan te raden om de panelen te reinigen met water en een borstel. Zorg ervoor dat de borstel zacht is, zodat je de panelen niet kunt beschadigen. Het is in ieder geval belangrijk om minimaal drie keer per jaar de panelen schoon te maken. Bij lange droogte mag dit vaker.

Een onderhoudscontract

Het kan wellicht slim zijn om na het plaatsen van de zonnepanelen een onderhoudscontract af te sluiten voor zo’n 20 jaar. Hierdoor kun je een groot deel van deze nadelen voorkomen. Met een onderhoudscontract betaal je jaarlijks een bedrag: hiervoor krijg je de onderhoud aan je zonnepanelen. Neem voor de zekerheid een extra verzekering: brandverzekeringen dekken geen zonnepanelen.