logo

Alles over zonne-energie

We zijn altijd op zoek naar milieuvriendelijke groene alternatieven, en zonne-energie is er hier één van. Gebruik maken van de zon is een slimme manier om energie te genereren. Immers schijnt de zon altijd. Zelfs op de meest bewolkte, winterse dag is de zon aanwezig. Deze mag dan verscholen zijn achter wolken, maar desalniettemin kan er van de zon gebruik gemaakt worden voor energie. Op meerdere manieren kan er gebruik gemaakt worden van zonne-energie. Er zijn meerdere toepassingen te bedenken. De twee bekendste voorbeelden hiervan zijn zonnepanelen en zonneboilers.

Hieronder kun je meer lezen over zonne-energie en de toepassingen waarvoor het gebruikt kan worden. Hierbij gaat het specifiek om de meest gebruikte toepassingen van zonne-energie, waarbij het gaat om zonnepanelen en zonneboilers. Getoond wordt hoe zonne-energie gebruikt wordt voor het genereren van elektriciteit en warmte. Je kunt het namelijk niet alleen gebruiken om elektriciteit te genereren, maar het kan tevens gebruikt worden voor het verwarmen van je water voor de kraan, douche of het bad. Getoond wordt hoe dit in zijn werk gaat. Daarnaast zullen de prijzen aan bod komen die gepaard gaan met deze verschillende vormen van zonne-energie. Zo zul je snel genoeg ontdekken of zonne-energie misschien iets voor jou is.

Op welke manieren wordt zonne-energie gebruikt?

Zonne-energie is niet alleen maar een milieuvriendelijk alternatief, maar het kan je op jaarbasis tevens een hoop besparen qua energiekosten. Het is dan ook te zien als een investering die je in de loop der jaren meer dan terug kan verdienen. Het is dus niet alleen een groene optie, maar het levert je jaarlijks geld op dat je kunt gebruiken voor andere zaken. Door daarnaast te vergelijken tussen offertes van verschillende bedrijven en gebruik te maken van premies en subsidies wanneer je hiervoor in aanmerking komt, kun je nog meer besparen op het aanleggen van zonne-energie. Kortom, er zijn genoeg redenen om er voor te kiezen. Maar op welke manieren kun je gebruik maken van zonne-energie?

Zonne-energie voor zonnepanelen

Zonne-energie kan gebruikt worden voor het genereren van elektriciteit via zonnepanelen. De panelen van deze toepassing staan richting de zon geplaatst, waardoor deze in staat zijn om de stralen op te vangen. Hierna worden de stralen omgevormd in een onderdeel van het zonnepaneel dat toepasselijk de omvormer wordt genoemd. Binnen deze omvormer worden de zonnestralen, dus de zonne-energie, omgezet naar elektriciteit. Deze elektriciteit is prima te gebruiken binnen je huis.

Hierbij moet wel een belangrijke distinctie vermeld worden. Zonnestralen zijn niet per definitie nodig voor het genereren van elektriciteit aan de hand van de zon. Wat het belangrijkst is voor elektriciteit is het zonlicht zelf. Immers is het zo dat op bewolkte dagen er weinig tot geen zonnestralen de panelen zullen bereiken. Zonlicht bereikt echter altijd de panelen, waardoor je ook op koude, bewolkte winterse dagen gebruik kunt maken van je zonnepanelen voor het genereren van elektriciteit. Het rendement zal niet zo optimaal zijn als op een zonnige dag, maar een rendement van bijvoorbeeld 85% is nog steeds prima haalbaar op een bewolkte dag.

Het is mogelijk om maar één zonnepaneel aan te schaffen, maar over het algemeen wordt er voor gekozen om meerdere zonnepanelen te kopen en op het dak te plaatsen. Natuurlijk is de hoeveelheid panelen die je nodig zult hebben ook afhankelijk van je elektriciteitsverbruik per jaar. Veelal is de verbruik van elektriciteit gelinkt aan de grootte van het huishouden. Hoe meer personen er aanwezig zijn binnen je huishouden, hoe meer elektriciteit je zult verbruiken. Dit zijn elementen waar je rekening mee dient te houden wanneer je besluit om zonnepanelen op je dak te plaatsen.

Zonne-energie voor zonneboilers

Zonne-energie kan niet alleen omgezet worden naar toepassingen op het gebied van elektriciteit, maar het kan ook gebruikt worden om het water binnen je woning te verwarmen. Het gaat hierbij om tapwater, wat dus gebruikt kan worden voor je kraan, bad of douche. Dit gebeurt aan de hand van een zonneboiler. Aan de hand van een zonnecollector, welke het zonlicht verzamelt, wordt zonne-energie omgezet in elektriciteit. Deze elektriciteit wordt gebruikt om een vloeistof te verwarmen die van en naar het voorraadvat stroomt. Deze vloeistof verwarmt vervolgens het water in het vat, waarna het weer terug stroomt naar de collector. Op deze manier krijg je warm water, welke een temperatuur van maar liefst 65 graden Celsius kan bereiken.

Een zonneboiler bestaat uit drie onderwerpen. Twee daarvan zijn boven al benoemd. Zo is er de zonnecollector, welke het zonlicht opvangt en omzet. Dit is de motor van een zonneboiler, zonder dit onderdeel is er geen zonneboiler. Daarnaast is er het voorraadvat, waar de verwarmde vloeistof naar toestroomt om het opgeslagen water op te warmen. Dit vat kan verschillende inhouden hebben. Hoe groter het huishouden, hoe groter de inhoud van de zonneboiler zal moeten zijn om aan de vraag naar water te voldoen. Gemiddeld verbruikt een persoon 50 liter water per dag. Een huishouden bestaande uit 4 personen zal dus een zonneboiler met een inhoud van 200 liter nodig hebben om genoeg water te hebben voor iedereen.

Zonne-energie hoeft dus niet alleen maar elektrische toepassingen te hebben, maar het kan dus ook gebruikt worden voor het verwarmen van het water in je woning. Nu denken sommige mensen dat zij een keuze dienen te maken tussen zonnepanelen en een zonneboiler. Echter is het ook goed mogelijk om voor allebei te kiezen. Zo bespaar je zowel energie als geld op je elektriciteit en het verwarmen van het water. Het is geen of/of situatie, beide samen is goed mogelijk. Het is zelfs mogelijk om te kiezen voor een zonneboiler combi, waarbij de boiler zowel het tapwater als de centrale verwarming van warm water voorziet. Er is dus veel mogelijk op het gebied van zonne-energie. Maar wat kost dit allemaal?

Prijzen van zonne-energie toepassingen

De prijs van zonne-energie gegenereerd door zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerst is er het gemiddelde verbruik van energie per jaar. Hoe hoger dit getal in kWh is, hoe meer zonnepanelen je nodig zult hebben. Dit hangt natuurlijk ook samen met de grootte van je woning en de grootte van het huishouden binnen de woning. Grotere woningen verbruiken meer elektriciteit, en ook wanneer je met meer personen binnen een woning woont zal er meer verbruikt worden. Daarnaast is het Wp dat nodig is om het verbruik te dekken van belang. Hoe hoger deze is, hoe meer zonnepanelen nodig zullen zijn.

De prijs van zonnepanelen kan behoorlijk variëren. Zo is het mogelijk om maar één zonnepaneel aan te schaffen. Dit is een aantrekkelijke optie wanneer je het een keer wilt uitproberen of wanneer je beschikt over een uiterst klein dak. Eén zonnepaneel kost je gemiddeld, inclusief omvormer installatie en dekking, zo’n 6.100 euro. Hierbij bespaar je zo’n 625 euro per jaar. Meer is natuurlijk ook mogelijk. Zo zou je kunnen kiezen voor 6 zonnepanelen. Dit levert je 23 panelen op en een besparing van zo’n 1.250 euro per jaar. Dit kost je gemiddeld 11.800 euro.

Een zonneboiler voor huishoudens bestaande uit 1 à 2 personen of 3 à 4 personen genoeg aan maar één zonnecollector. Veelal zal de inhoud van een dergelijke zonneboiler tussen de 100 en 200 liter liggen. Gemiddeld kost deze zonneboiler rond de 2.900 tot 3.800 euro, waarbij je tussen de 100 en 130 euro per jaar bespaart. Een zonneboiler voor huishoudens van 5 à 6 personen beschikt over twee zonnecollectoren en een inhoud van 250 à 300 liter. Gemiddeld kost deze zonneboiler je 4.900 euro, waarbij je jaarlijks e besparing rond de 160 euro ligt. Tot slot zijn er de zonneboilers voor gezinnen die bestaan uit meer dan 6 personen. Deze boilers maken gebruik van drie collectoren en een inhoud van gemiddeld zo’n 350 liter. Deze grotere zonneboilers hebben een prijs van gemiddeld zo’n 6.000 euro, met een besparing van 190 euro per jaar.